neděle 14. listopadu 2010

Filmový klub: Religulous

Ve čtvrtek 18. listopadu jsme s americkým komikem Billem Maherem cestovali doslova po celém světě a zpovídali duchovní vůdce, následovníky i odpadlíky od hlavních světových náboženství i různých podivných a obskurních věr.

Dokument Religulous amerického režiséra Larryho Charlese, který je u nás známý jako autor snímků Borat či Brüno, z roku 2008 je v současné době sedmým komerčně nejúspěšnějším americkým dokumentem v dějinách kinematografie. Jeho tvůrce, producent i hlavní protagonista, Bill Maher, je kontroverzním komikem a politickým komentátorem. Popularitu získal zejména díky své late night show Politically Incorrect, která se v USA vysílala v letech 1993-2002 a spekuluje se o tom, že byla zrušena kvůli Maherovým komentářům k teroristickým útokům z 11. září. Dnes je vynikající Bill Maher k vidění na HBO i na YouTube v talk show Real Time with Bill Maher. Ačkoli sám odmítá termín "ateista", patří společně s Richardem Dawkinsem, Samem Harrisem či Christopherem Hitchensem mezi prominentní současné kritiky náboženství.

Ačkoli promítání probíhalo hned den po státním svátku, účast studentů byla překvapivě hojná. Naše oblíbená promítací učebna U42 byla téměř zcela zaplněna. Původně se měl promítání a následné diskuse účastnit i speciální host, brněnský katolický kněz a publicista Jan Hanák, na poslední chvíli ale bohužel odmítl účast kvůli nemoci. Že by zásah vyšší moci? I přesto byla následná debata diváků velmi živá, mimořádně dlouhá a - což u tohoto tématu rozhodně není zvykem - i věcná.

Za Filmový klub
Kamil Gregor

Žádné komentáře: